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A.R.S. 15-511 
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15-511 in a Nutshell 

•  Affects all elections:  
•  school board elections;  
•  legislative, congressional, city candidate elections;  
•  initiatives and referenda at state level;  
•  school district bonds and override campaigns  

•  Prohibits a person acting on behalf of a school district 
from using a school resource to attempting to 
influence the outcome of an election 
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15-511 in a nutshell (continued) 

•  Definition of “influence” (NEW, 2013):  
•  “supporting or opposing a candidate for nomination or 

election to public office or the recall of a public officer or 
supporting or opposing a ballot measure, question or 
proposition including any bond, budget or override 
election and supporting or opposing the circulation of a 
petition for the recall of a public officer or a petition for a 
ballot measure, question or proposition in a manner that 
is not impartial or neutral. 

•  Question about constitutionality of this provision and part 
of the controversy a number of districts have found 
themselves in; different than Kromko standard which has 
been the law 
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Kromko v. City of Tucson (2002) 

•  Express advocacy may be based on communication 
that,"taken as a whole[,] unambiguously urge[s]" a 
person to vote in a particular manner…” 

•  ”The communication "must clearly and unmistakably 
present a plea for action, and identify the advocated 
action; it is not express advocacy if reasonable minds 
could differ as to whether it encourages a vote for or 
against a candidate or encourages the reader to take 
some other kind of action." 
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New Law – HB2156 (Laws 2013, Chapter 88) 

•  Rental and use of a public facility by a private 
person or entity that may lawfully attempt to 
influence the outcome of an election is permitted 
if it does not occur at the same time and place 
as a government-sponsored forum or debate. 

•  Fines increased to $5000 per violation 
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What does 15-511 prohibit 

•  Prohibits school boards from making statements 
or submitting arguments in favor of, or in 
opposition to, a ballot measure  
•  (This does not include the pro-statement required to 

be submitted and signed by the governing board in an 
override election pursuant to 15-481 B. 9) 

•  Prohibits school employees, when on duty, from 
activities that would influence an election 

•  Prohibits the use of school property including 
equipment, paper, copiers, buildings, computers, 
etc., from being used to influence an election 
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What Does 15-511 prohibit? 

•  Prohibits school districts from expending funds 
for membership in an organization that attempts 
to influence the outcome of an election 

•  Prohibits students being given campaign 
material intended to influence an election or 
material intended to influence the outcome of 
legislation. 
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What does 15-511 NOT prohibit?   

•  Individual board members or school employees, 
not on “duty time” may exercise their free speech 
rights and be involved in campaigns 

•  School district employees may receive campaign 
information in school district e-mail accounts and 
mailboxes from an outside (non-school) sender 
•  Information from these accounts cannot be forwarded 

to outside recipients or to home accounts of 
employees 
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What does 15-511 NOT prohibit? 

•  Outside groups, including PTOs, MAY organize 
and use school buildings to have meetings in 
support of a campaign providing those groups 
lease the facilities in the manner any other group 
would be allowed to lease. 

•  Individuals MAY exercise their free speech rights 
(politicking, including flyer distribution) at an 
event in which the public at‐large is welcome, 
providing that all groups are welcome to engage 
in such activity and it is consistent with district 
policy for such activity 
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What does 15-511 NOT prohibit? 

•  School districts MAY remind their patrons that there 
is an election in November, giving the date and 
suggesting that they vote (without any suggestion of 
HOW to vote) 

•  Board members and school employees on school 
time MAY answer questions from a factual 
perspective on the impact to the school district 
depending on the election's outcome.  
•  (However, be careful here! If facts can be viewed as being 

overly speculative, skewed or selectively used to further a 
particular viewpoint, the law may be triggered.) 
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Frequently Asked Questions 

•  Q1: Can a person use their title in 
support of an issue – say a letter to the 
editor signed by the superintendent? 

•  A1: Yes, though best practice is to state 
that the letter is not being written on behalf 
of the district. The letter should obviously 
not be written during duty time and no 
school resources should be used – 
computers, paper, e‐ mails, etc. – in its 
production. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q2: Can you post election info on school 
marquees? 

•  A2: Yes, you can put the election date and ask 
people to vote on a school marquee. You cannot 
tell them or suggest to them HOW to vote. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q3: Can school employees receive election‐related material in 
school mailboxes or on school computers or in school‐
provided e‐mail accounts? 

•  A3: Yes, the law allows for the receipt of such material so long as 
the district has a policy allowing for receipt of outside, non‐school 
related messages.  

•  However, school employees cannot forward such messages to 
anyone or print out such messages on district printers or district 
paper.  

•  A good practice for any messages going to school district accounts 
is to contain a tag that informs the receiver of the message of the 
law.  
•  Here is some suggested language: “Please note: If you are receiving this 

message on a school district computer or using a school district provided e‐
mail account you may not forward this message from your computer to 
another’s computer or copy the flyer and distribute under A.R.S. §15‐511, 
which prohibits the use of school resources in influencing the outcome of an 
election.” 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q4: Can a parent or employee have a 
political or election‐related bumper 
sticker on a car in a school parking lot? 

•  A4: Yes, this is specifically allowed under 
the Attorney General guidelines. 

Arizona School Boards Association | www.azsba.org  16 



FAQ’s (cont.) 

•  Q5: Can teachers wear t‐shirts or buttons to 
school in support of/opposition to a ballot 
measure? Can board members wear t‐shirts 
or buttons in support of a ballot measure to a 
board meeting? 

•  A5: No and No. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q6: Can community members, parents or school 
employees pass out material in support or 
opposition to a candidate or ballot measure at 
school or at school‐sponsored events? 

•  A6: If it is an event where the public is not generally 
invited – like during the school day – parents or 
community members would have to stay off school 
premises to hand things out. (School employees could 
also participate if they were off duty.)  

•  If it is an extracurricular event where the public is invited, 
then the parents (and school employees that are off duty 
and do not have supervisory responsibilities) can come 
on campus and pass things out – so long as all sides are 
treated fairly. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q7: Can the district distribute factual 
information about the impact of a ballot 
measure to the public? 

•  A7: Yes, but facts should be presented fairly, 
completely and without bias. If at all possible, 
such materials should stick to the financial 
numbers closely and avoid editorial comment. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q8: Can schools send home factual information 
with students for their parents to read? 

•  A8: The law is very clear that students should never 
be used in an attempt to influence the outcome of an 
election. The law also prohibits students from 
bringing home material that attempts to influence 
legislation (no lobbying, the only place in the law 
where lobbying is invoked). For this reason, best 
practice is not to give any material to students 
related to the election – even a “just the facts” flyer. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q9: Can teachers, school staff and administrators 
discuss their support for/opposition to a candidate or 
issue‐based ballot measure during the course of the 
school day or at official events? 

•  A9: Teachers and other school employees do have the right of 
free speech but these rights are fewer in a work environment. 
During non‐duty time, school employees should feel free to 
express their point of view and to gather with other like‐
minded school employees who are also off‐duty. School 
employees should always refrain from expressing their views 
about the election to students during the school day. If 
discussing ballot measures before community groups, 
superintendents and principals should take time off from work 
if discussing those ballot measures in anything but a factual 
manner. All school employees can take part in election related 
activities if off duty and school resources are not utilized. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q10: Can school buildings be used by 
outside groups for campaign‐related events? 

•  A10: Yes, as long as the facility is rented at the 
going rate under the district’s community use of 
facilities policy. This includes parent teacher 
organizations that normally get free use for their 
meetings; if the meeting is to discuss pro‐ ballot 
measure campaigns (or anti ballot measure as 
well), rental fees must apply for that meeting. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q11: Can the district/school have a campaign 
forum on ballot measures or candidates 
where all sides are represented? 

•  A11: Yes, and if such a forum is held no rental 
charges would apply. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q12: Can the band and cheerleaders perform 
at a ballot measure rally? 

•  A12: Yes, but such a performance must be truly 
voluntary on behalf of the students and no 
district provided uniforms, instruments or 
transportation should be used. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q13: Can teachers take parent e‐mails and 
send a pro‐ or anti‐ ballot measure message 
to them from their own computers at home, 
when not on school duty? 

•  A13: Yes, if such e‐mail addresses are obtained 
under a public records request. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q14: Can a school board adopt a resolution 
in favor or opposed to a ballot measure? 

•  A14: No. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q15: Can civics educators discuss ballot 
measures as part of a Kids Voting program or 
other type program to teach students about 
the political process? 

•  A15: Yes, so long as the instructor follows a 
curriculum that is neutral in its approach. While 
students are free to voice their positions about 
ballot measures during such a program, school 
employees should refrain from doing so. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q16: Can voter registration material be given 
out by schools? 

•  A16: Yes, but only if such material is available all 
the time and not just part of an advocacy effort. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q17: If a school gives out space to an outside 
group for free – under the community use policy 
where the activity supports the school’s 
educational mission – can that outside group 
allow campaigning by a ballot measure group? 

•  A17: No. If the school facility is being used without 
compensation being paid – because the activity is 
deemed to further the school’s educational mission – 
no campaign activity can occur since that is, by law, 
NOT part of the school’s educational mission. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q18: Do the §15‐511 restrictions apply to 
charter schools? A18: Yes. Although charters 
are exempt from most of the laws pertaining to 
school districts, they must 

•  follow 15‐511 and all of the answers here would 
equally apply to charters. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q19: Can pro ballot measure signs be placed 
on school campuses on election day, if the 
campus is being used as a polling place? 

•  A19: Yes. There the First Amendment would 
apply and signs could be placed on school 
grounds by proponents of ballot measures, as 
long as they are outside of the prescribed 
boundary limits of a polling place. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q20: Can students attend ballot measure 
rallies held on school campuses? 

•  A20: Yes, but only voluntarily and information 
about the rally cannot be distributed during the 
school day or using school resources. (Also, 
don’t forget that the facility for the rally must be 
rented under the school’s community use policy.) 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q21: Can districts have a forum where only facts 
and local impact will be discussed regarding 
ballot measures? 

•  A21: Yes, but extra care should be taken to ensure 
that it is purely a "just the facts" presentation and 
discussion; neutral facts that favor both a pro and 
con side should be brought out in such a discussion. 
The safest thing to do is to have an issues forum 
and have the other side represented ‐‐ then those 
involved (not school employees on school time) 
need not worry if a discussion of the facts leads to 
an advocacy message. 
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FAQ’s (cont.) 

•  Q22: Can education organizations endorse 
and support ballot measures? 

•  A22: Not if they have school districts as dues 
paying members or if school districts pay 
membership dues to the organization on behalf 
of an individual member. Education 
organizations – and other organizations ‐‐ which 
are not funded by school districts CAN endorse 
and support ballot measures. 
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ADDITIONAL QUESTIONS? 
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THANK YOU 
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