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STATE CAPITOL
?ﬁhm‘nix, C.a\rizuna 33007

Rabert ¥, €Corbin

March 23, 1981

James A. Shiner, Esq.
Stompoly & Even, P.C.
P.C. Box 3017

Tucson, Arizona 85702

Re: R81-031)

Dear Mr. Shiner:

7

l,_

We have reviewed your opinion dated February 17, 198
te the Superintendent of the Sunnyside Unified School District,
conuulhiﬁc the use by the school board of a Consent igenda and

the need to comply with the Administrative Procedure ﬁct i
nding the board's policies. We concur with YOUr conglig
e is no legal prchibition against the use of
agenda" zs described in your letter tc the school
L There are, however, potential prcb blems with =
& practice if the publlc notice of the meeting does nct ful
disclose the specific matters to be voted on as QE ch
"consent agenda" or, alternatively, the dAH“UCS
meeting or the minutes reflecting the action tak
do nct accurately and fully disclose the marnter
board.
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We decline to review that part of your opinion which
ure

discusses the applicability of the Administrative Proced Act
to the board's amendment of its policies.

Sincerely, P

-/7/‘///

L2 Gt o)

BOB CORBIN

Attorney General
1. Our understanding of "consent agenda" is that it is mer rely
the veting on more than one subject at one time. A "con:er*
agenda® cannct be used, of course, to foreclose board

discussion of any matter a member wishes to raise.
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February 17, Lg‘gl Rsl- Oi
EDUCATION QPINION
Mr. Fred Bul:, Superintendent A ]
Sunnyside Unified School District ISSUE NO LATER THAN
Post Office Box 11280 \5'2 / -JY/
Tucson, Arizona“™ 85734

. Re: Consent Agenda

Dear Mr. Bull:

This correspondence is in response o your regquest
that I determine if there exists any legal impediments to

No. 12 adopting, if the Board so desires, a section during
the Board meetings which would be captioned "Consent Agenda."
It is my understanding that under the Consent Agenda routine
business matters such as:

l. Approval of minutes of prior meetings;
- Requests for executive session;
Personnel;

Vouchers; and

Lost warrants

(V2B S W N

would be voted upon en masse in one singlewote. It is further
my understanding that prior to a motion with respect to the
Consent Agenda, each member of the Board will be provided the
opportunity to remove any items from the Consent Agenda. Upon
removal of zn item from the Consent Agenda, the item will be
treated separately.

In essence, the question presented involves whether
there is any prohibition pertaining to voting on more than
one item in a single vote. I have discovered no statutory
authority which would indicate that this is improper. Further-
more, the Attorney General of the State of Arizona in opinion
no. 73-9 has specifically concluded that there is no statutory
Prohibition with réspect to voting on more than one item in a
single vote. This conclusion was reaffirmed in Attorney
General opinion no. 78-1.
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Mr. Fred Bull
page 2
February 17, 1981

If the Board desires to implement the Consent
Agenda format as discussed above, it will be necessary
for the Board to modify policy no. 2160(8) which currently
provides:

"The order of business shall be:

A. Call to order

B. Roll call

C. Acceptance or correction of minutes
of last meeting

D. General functions

E. Reports (personnel)

F. Reports (business and finance)

G. Call for constituants comments

H. Adjournment."

The amendment to Policy 2160(8) must be done in
compliance with the Arizona Administrative Procedure Act.
A.R.S. §41-1001, et seqg. This Acs is applicable because
the School Board falls within the definition of "agency"
contained in A.R.S. §41-1001(1). The modification of
current Board policy falls within the definition of
"rule" contained in A.R.S. §41-1001(7), as it is a policy
pertaining to the procedure of the School Board. Further-
more, compliance with the Administrative Procedure Act
would be required by virtue of +he fact that the action to
be taken would involve amendment of a prior rule.

A.R.S5. §41-1001(7).

-~

“~
This opinion is being forwarded to the office
of the Attorney General for concurrence or review pursuant
to A.R.S5. §14-436(b). Unless circumstances reguire immediate
action upon this opinion, you should await my forwarding to
you the resconse of the Attorney General before acting upon
the opinion set forth above.

Very truly yours,

'/ . ' '
l, *
P~ a

[ _James A. Shiner

JAS:law
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Attorney General
STATE CAPITOL
Hhoenix, Arizona 83007

Robert &, Corbin

March 23, 1981

James A. Shiner, Esq.
Stompoly & Even, P.C.
P.O. Box 3017

Tucson, Arizona 85702

Re: | R81-031)

Dear Mr. Shiner:

We have reviewed your opinion dated February
to the Superintendent of the Sunnyside Unified School
conceirning the use by the school board of a Consent g
cthe noed to comply with the Administrative Procedure A
amcnding fhﬁ bozrd’'s policies. We concur with your oon
that there is no legal prchibition against the use of
ent adenda" zs described in your letter toc the @
district.l’ fThere are, however, potential probTers
a practice if the public notice of the meeting does
disclose the specific matters to be voted on as part of
"consent agenca" or, alternatively, the discussion at the
meeting or the minutes reflecting the d"“lOd taken iy the board
do not accurately and fully disclose the matters decided bv the
board.
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We decline to review that part of your opinion which
discuscses the applicability of the Administrative Procedure Act
to the board’'s amendment of its policies.

Sincerely, P
//: 4

(D - Gt Ll
BOB CORBIN
Attorney General

1. Our understanding cf "consent agenda" is that it is merely
the veting on more thsn ona subiect at one time. A "conzent
agenda” canncit be uzed, of course, to [oreclose hoard
discussion of any matter a member wishes to raise.
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EDUCATION QPINION
Mr. Fred Bull, Superintendent AN
Sunnyside Unified School District ISSUE NO LATER TH
Post Office Box 11280 <7L,/-57
Tucson, Arizona“ 85734

~Re: Consent Ageﬁda

Dear Mr. Bull:

This correspondence is in Tésponse to your request
that I determine if there exists any legal impediments to
the Board of Education of Sunnyside Unified School District
No. 12 adopting, if the Board so desires, a section during
the Board meetings whiceh would be captioned "Consent Agenda."
It is my understanding that under the Consent Agenda routine
business matters such as:

l. Approval of minutes of prior meetings;
2. Requests for executive session:
3. Personnel;
4. Vouchers; and
5. Lost warrants
would be voted upon en masse in one single‘wote. It is further

my understanding that Prior to a motion with respect to the
Consent Agenda, each member of the Board will be provided the
opportunity to remove any items from the Consent Agenda. Upon
removal of zn item from the Consent Agenda, the item will be
treated separately.

In essence, the question presented involves whether
there is any Prohibition pertaining to voting on more than
one item in a single vote. I have discovereg no statutory
authority which would indicate that this is improper. Further-
more, the Attorney General of the State of Arizona in opinion
no. 73-9 has specifically concluded that there is no statutory
Prohibition with Féspect to voting on more than one item in a
single vote. This conclusion was reaffirmed in Attorney
General opinion no. 78-1.
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Mr. Fred Bull

page 2
February 17, 1981

If the Board desires to implement the Consent
Agenda format as discussed above, it will be necessary
for the Board to modify policy no. 2160 (8) which currently
provides:

"The order of business shall be:

A. Call to order

B. Roll call

C. Acceptance or correction of minutes
of last meeting

D. General functions

E. Reports (personnel)

F. Reports (business and finance)

G. Call for constituants comments
B Adjournment."

The amendment to Policy 2160(8) must be done in
compliance with the Arizona Administrative Procedure Act.
A.R.S. §41-1001, et sea. This Act is applicable because
the School Board falls within the definition of "agency"
contained in A.R.S. §41-1001(1). The modification of
current Board policy falls within the definition of
“rule" contained in A.R.S. §41-1001(7), as it is a policy
pPertaining to the procedure of *the School Board. Further-
more, compliance with the Administrative Procedure Act
would be required by virtue of the fact that the action to
be taken would involve amendment of a prior rule.

A.R.S. §41-1001(7).

-
This opinion is being forwarded to the office
of the Attorney General for coéncurrence or review pursuant
to A.R.S. §14-436(b). Unless circumstances require immediate
action upon this opinion, You should await my forwarding to
you the resconse of the Attorney General before acting upon

the opinion set forth above.

Very truly yours,

-/‘ )
’ «
/ . ST

{_James A. Shiner

JAS:law






